L'època d'entreguerres

Avaluació Inicial

apunts per estudiar i exercicis:

 

Avaluació Inicial

  1. Definiu els conceptes:
  • socialdemòcrata
  • democràcia
  • estat comunista
  • estat feixista
  • revolució socialista
  • estat liberal
  • crisi econòmica
  • acció bursària
  • racisme

   2. Copieu i completeu la taula:

característiques de l'Estat

Liberal

Feixista

Comunista

economia

• capitalista

 

 

 

societat

 

• classista
(aspectes d'estamental)

• igualitària (aspectes classistes)

 

sistema polític

• democràcia liberal
• sufragi universal
• divisió de poders
• pluripartidista
• llibertats polítiques
• drets civils

 

• democràcia socialista
• sufragi universal
• concentració de poders
• partit únic
• llibertats polítiques limitades
• drets civils limitats

Apunts per estudiar:                                 INTRODUCCIÓ a l'època d'entreguerres

Sabem que les estructures que han sorgit de les revolucions del S.XIX (economia industrial capitalista, societat jerarquitzada classista, Estat Constitucional Liberal), ja no canviaran a l’Europa Occidental a partir de l'època dels Imperialismes. La IGM i la Revolució Russa van acabar d’establir la resta de característiques del S.XX a nivell internacional: l’hegemonia dels EEUU i el món dividit (potencies industrials/territoris subdesenvolupats,  capitalisme/socialisme).
                En aquest tema estudiarem l’evolució de la Unió Soviètica i l’evolució dels països capitalistes.

 


 "il.lustració"Exercici 1 :  Llegeix el text següent i fes-ne un resum:


                                                L'enfrontament d'Occident a l'URSS: un factor de crisi

                L'enfrontament a l'URSS ha estat present al llarg del segle xx. Davant les crisis que van sotraguejar l'economia occidental, molts intel.lectuals i treballadors van veure un model de futur pel que tenia de superació de les classes socials i de la plena ocupació en temps d’atur. Les classes mitjanes i els propietaris de terres, indústries o botigues, en canvi, s'esgarrifaven només de pensar-hi. 
                La por al model soviètic va ser, d'una banda, una de les causes de recerca de canvis en el capitalisme i, de l'altra, va ser emprada pels feixistes i els nazis per justificar la seva dictadura. Efectivament, el capitalisme dels anys vint i trenta va començar a abandonar les teories liberals i l'Estat va començar a intervenir en l'economia.


Apunts per estudiar:                 L'evolució de l'URSS

              La Unió Soviètica o URSS va ser el primer país socialista de la Història, aïllat i voltejat pels països europeus capitalistes. L’objectiu de la Revolució Socialista havia estat acabar amb la misèria del proletariat establint un Estat socialista (economia nacionalitzada, societat igualitària, dictadura del proletariat), però  el principal problema ara era la fam i la misèria que predominaven en un país agrari, desbastat per la guerra civil i amb un gran descontentament social vers el govern de Lenin.

                Això va influir per a què no s’avancés en la implantació del socialisme. Contràriament, la política que va seguir el govern de Lenin en el pla econòmic es coneix amb el nom de la NEP (1921-1927) que significa la implantació d’un tipus d’economia mixta (empreses de l’Estat i empreses privades tan agrícoles com industrials) amb la finalitat d’aconseguir augmentar la producció i industrialitzar el país. La NEP va tenir èxit en el pla econòmic  però va provocar greus enfrontaments entre els marxistes soviètics doncs alguns creien que era un error tornar al capitalisme (empreses privades) i enfortir la burgesia (empresaris). Des d’un punt de vista polític, sota el govern de Lenin Rússia va passar a nomenar-se URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques), és a dir, una República  Federal Democràtica, però, de fet, la Unió Soviètica era un Estat Centralitzat i dirigit per una minoria de bolxevics cada vegada de manera més dictatorial. A nivell internacional, Lenin va proposar que els marxistes de la resta d’Europa es separessin dels partits socialistes i formessin Partits Comunistes.

"il.lustració"


 "il.lustració" Exercici 2:

  1. Expliqueu les característiques del s.XX a nivell intern (economia, societat i sistema polític) i a nivell internacional.           
  2. Definiu: economia socialista, societat igualitària, dictadura. 


Apunts per estudiar:                                   El govern de Stalin

A la mort de Lenin, Stalin el va succeir en el poder de la URSS després de durs enfrontaments amb altres marxistes soviètics. Stalin considerava que si la URSS no es convertia en una potencia la resta de països capitalistes l’atacaria i es posaria en perill el triomf del socialisme.  Per aconseguir-lo es va proposar a nivell econòmic una industrialització socialista ràpida, acabant amb els elements capitalistes que hi havia a l’economia; va nacionalitzar tota la terra i totes les empreses industrials; ara l’Estat controlaria l’economia i la planificaria (programaria) en els nomenats Plans Quinquenals (durant cins anys l’Estat programava els objectius econòmics que s’havien d’aconseguir proporcionant els recursos que hi eren necessaris). D’aquesta manera, la URSS es va convertir en poc més de deu anys en un país industrialitzat encara que acosta de grans sacrificis. El nivell de vida va millorar en el sentit de què les necessitats bàsiques estaven cobertes (l’Estat proporcionava habitatge i serveis gratuïts d’ensenyament, sanitat i transports). Políticament, Stalin va establir una fèrria dictadura per evitar qualsevol rebel.lió interna; ell controlava tot el poder a través d’un gran nombre de funcionaris, policies i membres del partit comunista;  l’oposició va ser eliminada a base d’una forta repressió que va  portar a marxistes (perquè molts no estaven d’acord amb els seus mètodes ni amb la dictadura que practicava), però també anarquistes, socialistes i liberals a les presons o a la deportació a Sibèria.


"il.lustració"  Exercici 3:

  1. Llegiu la informació del llibre sobre la dictadura de Stalin i feu un resum de la política econòmica.
  2. Indiqueu la idea fonamental del text següent:

           Este 5 de marzo se cumple medio siglo de la muerte de Stalin. Aunque unos le adoran porque salvó a su país del nazismo y otros creen que convirtió la Revolución de Octubre en una dictadura personal, sigue siendo para muchos rusos el principal personaje de su historia.
        Los que  siguen defendiendo su papel en la historia aseguran que gracias a él la Unión Soviética se convirtió en la única potencia que podía competir con Estados Unidos y opinan que fue él quien salvó al pueblo soviético de la gran amenaza de entonces: el fascismo alemán. Muchos, incluso, aseguran que la liberación de Europa se produjo gracias a la URSS y no a EE.UU. (…) El gran dictador de la URSS fue responsable de crímenes enormes. Pero lo cierto es que esa represión sólo fue uno de los aspectos del estalinismo. Otros aspectos de aquella etapa convierten al personaje en una especie de figura gloriosa a ojos de muchos rusos. Los motivos son bien simples. Con Stalin la Rusia soviética realizó su industrialización. Dejó de ser un país agrario y se convirtió en una sociedad urbana. Con Stalin la URSS venció en una guerra mundial que no desencadenó ella.  Con Stalin la Unión Soviética se convirtió en una superpotencia.
   

                                                                                                        Gonzalo Aragonés. La Vanguardia 02/03/2003

 

Tornar al guió del T.8                                       Tornar a l'índex de Quart